Vakuumipakkauskone auttaa säilömään kauden satoa

Vakuumipakkauskone auttaa säilömään kauden satoa

2 November 2021
 Kategoriat: , Blog


Säilöminen on aloitettu tuhansia vuosia sitten. Ruokaa on säilötty erilaisin menetelmin jokaisessa kulttuurissa ja aikaisemmin ruoan säilöminen niin, että se säilyy syömäkelpoisena, on ollut välttämätöntä eloonjäämisen kannalta. Säilönnällä tarkoitetaan erilaisia ruoankäsittely tapoja, joilla estetään ja hidastetaan sen pilaantumista. Mikrobit ja entsyymit aloittavat toimintansa heti, kun sato on kerätty tai saalis pyydystetty. Ruokaa pilaavat yleisemmin muun muassa pieneliöt, bakteerit, sienet, hiivat ja home.

Entisinä aikoina ruokaa on säilötty jokaisessa kodissa, koska se oli välttämätöntä, nykyään, teollistuneessa ja urbaanissa maailmassa, säilömme luonnonantimia vain, jos itse haluamme. Säilömisen tarve on vähentynyt huomattavasti siitä lähtien, kun jääkaapit ja pakastimet ovat yleistyneet. Ruoan parempi säilöntä kannattaisi nykyäänkin, myös ympäristön kannalta, koska noin puolet kaikesta tuotetusta ruoasta pilaantuu.

Erilaisia säilöntätapoja ovat esimerkiksi kuivaaminen, suolaaminen, savustaminen, mehustaminen, hilloaminen, pikkelöinti, pakastaminen, hapattaminen, käymiseen perustuvat menetelmät ja nykyään monesta kodista löytyy myös vakuumipakkauskone.

Mihin erilaiset säilöntämenetelmät sopivat parhaiten

Kuivaaminen on kaikista vanhin tapa säilöä ruokaa. Kuivaaminen on edullinen ja yksinkertainen säilöntätapa, koska siihen ei tarvitse välttämättä mitään apuvälineitä, ainoastaan lämpöä ja tuuletusta. Melkein mitä tahansa voi kuivata, kuten kalaa, lihaa, kasviksia, juureksia, sieniä, marjoja, hedelmiä ja juureksia. Kuivaamalla ruoasta haihdutetaan neste pois ja sen etuna on myös se, että sen jälkeen elintarvikkeet mahtuvat pienempään tilaan ja säilyvät vuosia.

Suolaaminen sopii lihalle, kalalle ja sienille ja se perustuu osmoosiin, joka tarkoittaa sitä, että raaka-aineen soluista poistuu vettä ja tilalle menee suolaa. Suolaamalla säilötyt raaka-aineet kannattaa liottaa ennen käyttöä, jotta niistä saa liian suolan pois.

Savustaminen on tekniikka, jolla ruoka saadaan sekä säilymään paremmin, mutta siihen saadaan myös makua. Savustuksen ruokaa säilövä ominaisuus perustuu siihen, että se kuivuu hieman, mutta savusta siirtyy siihen myös antiseptisiä aineita.

Mehustaminen sopii täydellisesti marjoille ja sillä saadaan niistä talteen sekä maku että vitamiinit. Mehua voi tehdä mehustuskoneella, joka perustuu marjojen kuumentamiseen höyryssä, mutta ei keittämiseen. Mehua voi myös tehdä keittämällä.

Hilloaminen on sokerilla säilömistä, joka perustuu siihen, että sokeri sitoo itseensä mikrobien kasvuunsa tarvitseman veden niin, että ne eivät pääse kasvamaan elintarvikkeissa. Hilloaminen sopii siis erinomaisesti marjoille ja hedelmille.

Pikkelöinti sopii taas hyvin kasviksille ja myös kalalle ja se perustuu etikan happamuuteen jossa mikrobit eivät myöskään kasva.

Pakastaminen ja jäähdyttäminen ovat myöskin vanhoja säilömismenetelmiä, joiden teho perustuu siihen, että ruoka-aineita pilaavat mikrobit eivät viihdy kylmässä.

Hapattamalla voi säilöä sekä maitotuotteita, mutta myös kasviksia ja se perustuu maitohappobakteerien avulla tapahtuvaan käymisprosessiin. Käymisprosessia käytetään myös oluen valmistukseen.

Uusimpiin menetelmiin kuuluu nykyään myös kotitalouksissa käytetty vakuumiin pakkaus, jossa pakkauskoneella pakataan elintarvikkeet tiiviisti muoviin ja kone imee sieltä ilman pois. Tämä menetelmä sopii myös hyvin lähes kaikille satokauden tuotteille, lihalle, kalalle ja muille elintarvikkeille. Multivac tarjoaa laajan valikoiman vakuumipakkauskoneita.