Teräsrakenteet löytyvät joskus yllättävistäkin kohteista

Teräsrakenteet löytyvät joskus yllättävistäkin kohteista

21 January 2021
 Kategoriat: Industrial & Manufacturing, Blog


Kun katsot kaupunkeja, huomaat, että rakennuksista on tullut korkeampia ja raskaampia vuosikymmenien aikana. Teräksestä tehdyt rakenteet varmistavat kestävän lopputuloksen.  Teräsrakenteet takaavat vankan perustuksen rakennukselle, mutta voivat toimia myös katseenvangitsijoina. Lue tästä kirjoituksesta lisää erilaisista teräksestä tehdyistä rakennuksista.

Monipuolinen ja äärimmäisen kestävä rakennusmateriaali

Teräksestä rakentaessa on tärkeää ymmärtää sen ominaisuudet, jotka riippuvat sen valmistusmenetelmistä. Erilaisten materiaalien yhdistäminen on myös mahdollista. Terästä yhdistetään muun muassa puuhun, lasiin ja betoniin. Betonin sisällä olevaa terästä kutsutaan komposiittirakenteeksi. 

Teräsrakenteet ovat yleisiä julkisissa kohteissa, kuten asema-rakennusten, lentokenttien, messuhallien ja hotellien rakentamisessa sekä teollisuudessa. Kevyempiin hallirakennuksiin käytetään usein alumiinia, joka mahdollistaa hallin purkamisen nopealla aikataululla. Teollisuushallit on melkein aina valmistettu teräksestä. Tukevat teräspalkit tukevat kattoa ja seiniä. Myös lattiat voidaan tehdä teräksestä. Monet rakennustyömailla käytettävistä työvälineistä, kuten rakennustelineet ja nosturit ovat myös omanlaisiaan teräsrakenteita. Teräs on tähän ehdottomasti paras materiaali, sillä se kestää suuria lasteja ja kovaa kulutusta. Ja toki teräksestä tehdään myös esimerkiksi laivoja ja muita kulkuvälineitä. Teräksisiä rakenteita valmistaa esimerkiksi Rautalaaki Oy Pirkanmaalla.

Teräsrakentaminen maailmalla

Pariisin Eiffel-torni on yksi tunnetuimmista teräsristikkorakenteista. Kuten nimestä voi päätellä, tukielementti on teräksestä valmistettu ristikko. Muita esimerkkejä tämän tyyppisistä rakennuksista ovat Radiotorni Berliinissä, Tokion torni Japanissa ja Aalborgtårnet Tanskassa. Teräksestä on rakennettu aikojen saatossa myös monta näyttävää siltaa, kuten Tower Bridge Lontoossa ja Golden Gate -silta San Franciscossa. Modernissa rakentamisessa terästä käytetään niin ikään sen mahdollistaman ulkomuodon vuoksi. Lasi ja teräs ovat olleet arkkitehtien suosiossa viime vuosina. 

Jokainen, joka on koskaan käynyt jalkapallo-otteluissa tai muissa urheilutapahtumissa, tuntee hyvin erään teräsrakentamisen alueen, eli erilaiset areenat ja stadionit. Erityisesti suuret kansainvälisesti tunnetut urheilupaikat, kuten Lontoon Wembley-areena, Dortmundin Signal Iduna-stadion ja Varsovan PGE Narodowy, tarjoavat tilaa tuhansille villisti hurraaville ihmisille. Teräs onkin areenojen yleisin rakennusmateriaali. 

Ei pidä myöskään unohtaa muita virkistäytymiseen tarkoitettuja teräksestä tehtyjä rakenteita, kuten huvipuistojen laitteita  Koko perheen suosikit, kuten vuoristorata, maailmanpyörä ja karusellit on nykyään usein valmistettu teräksestä entisajan puisten versioiden sijaan. Tiesitkö muuten, että ajatus nykypäivän vuoristoradoista sai alkunsa Venäjältä 1600-luvulla?