Monipuoliset polyuretaanituotteet sopivat niin talon kuin kenkienkin materiaaliksi

Monipuoliset polyuretaanituotteet sopivat niin talon kuin kenkienkin materiaaliksi

13 January 2021
 Kategoriat: Industrial & Manufacturing, Blog


Eri teollisuuden alojen saloihin sukeltavan blogini tämän kertaisessa artikkelissa kerron tarkemmin erilaisista polyuretaanista tehdyistä tuotteista, niiden valmistuksesta sekä käyttötarkoituksista. Tämä monipuolinen materiaali tunnetaan usein sen vaahtomaisessa muodossa eli vaahtomuovina. Monipuolista materiaalia käytetään yleisesti monissa arkisissa esineissä, mutta emme ehkä ole tulleet miettineeksi sen ominaisuuksia sen tarkemmin. Tämän artikkelin luettuasi tiedät polyuretaanista jo paljon enemmän!

Erilaiset seokset mahdollistavat erilaisia ominaisuuksia

Polyuretaani on niin kutsuttua kertamuovia, jota ei voi muotoonsa kovettumisen jälkeen enää sulattaa ja muotoilla uudelleen. Se muodostuu isosyanaatin ja polyolin reaktiosta ja sen ominaisuudet valikoituvat näiden aineiden suhteen mukaan. Tätä muovia tavataan usein vaahdotetussa muodossa, mutta myös vaahdottamatonta versiota käytetään useissa kohteissa. Muokkausmahdollisuuksiensa vuoksi polyuretaanista on mahdollista tehdä melkein mitä vain. Sen ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa isosyanaatin ja polyolin määrien lisäksi myös esimerkiksi palonestoaineilla, väriaineilla, aktivaattoreilla ja stabilisaattoreilla. 

Kengistä kylmälaitteisiin ja teollisuuden tarpeisiin

Monipuolinen materiaali mahdollistaa hyvin erilaiset polyuretaanituotteet. Tästä materiaalista valmistetaan käyttöesineiden osia, kuten kenkien pohjia, patjoja, istuimia, huonekaluja, pelastusliivejä ja erilaisia pehmusteita. Polyuretaanilla on erinomainen eristyskyky, jonka vuoksi sitä käytetään kylmälaitteiden eristämiseen. Myös rakentamisessa tämä materiaali on omiaan muun muassa levymäisinä eristeinä tai nestemäisenä paikkausmateriaalina. Se on kosteuden kestävä, lämpöä eristävä ja hyvin kevyt materiaali, joka soveltuu erinomaisesti rakentamisen tarpeisiin. Polyuretaania hyödynnetään myös teollisuudessa, jossa sen helppo kiinnitettävyys ja kestävyys ovat eduksi.

Erinomainen eristäjä

Ruiskutettavalla polyuretaanilla voidaan korjata esimerkiksi rakennusten, tunnelien ja siltojen rakenteita. Paisuva ja sen jälkeen paikalleen kovettuva materiaali mahdollistaa hyvin tiiviin eristämisen. Näin esimerkiksi vesi ei pääse pilaamaan rakenteita ja rakenne vahvistuu. Polyuretaani mahdollistaa erittäin energiatehokkaan rakentamisen ja se on pitkään hyvänä säilyvä materiaali. Näiden eristeiden sanotaan säilyvän muuttumattomana jopa 100 vuotta. Keveytensä ja tehokkaan lämmöneristävyytensä ansiosta sen avulla voidaan säästää monissa muissa rakennusmateriaaleissa.

Polyuretaanin kierrättäminen vaatii vielä kehittelyä

Polyuretaanituotteet siis häikäisevät monipuolisuudellaan eikä ole ihme, että tätä muovia käytetään niin yleisesti. Tämän muovityypin kierrättäminen on vielä lapsen kengissä ja tällä hetkellä se poltetaan sekajätteen mukana energiaksi. Muovin harkittu käyttö voi kuitenkin säästää luonnonvaroja pidemmän päälle, sillä se kestää hyvänä vuosikymmenestä toiseen.